Mâncare

Ce poți mânca #glutenfree dacă mergi la o cumetrie

… sau, și mai rău, mănânci fără gluten, lactate și, se-nțelege, zahăr. Pe lângă faptul că nu mai poți ieși la masă așa ca înainte, ajungi și un fel de ”musafiri complet nedorit” pentru că pui tot felul de probleme gazdelor.

Ție ce naiba să-ți dau să mănânci? Gluten free, dairy free adică

809b6ee849da7cab82a92d47a3e7d19aPăi, cam ce mănâncă un om obișnuit, ar fi răspuunsul, doar că fără alea-alea. De fapt răspunsul la întrebare este o altă întrebare – voi știți câte alimente cu potențial inflamator consumă un om în fiecare zi? Habar nu aveam până când nu am stat să socotesc după ce m-am îmbolnăvit. Jur că habar nu aveam.

Asta te face să te gândești de două ori când îi dai copilului cereale cu lapte dimineața și te bucuri că mănâncă la micul dejun, asta fiind de fapt una dintre micile victorii de mamă

Revenind însă la participarea la cumetrii – am avut două doar în luna martie – două petreceri minunate la prieteni care și-au botezat copiii. Una în Poiană, la restaurantul unui mare hotel, alta în București, la un restaurant din Floreasca. Cele două situații merită să fie amintite pentru că au fost două foarte diferite, dar ambele încheiate cu succes.  La Brașov nu am avut meniu special și nici nu am cerut. M-am descurcat de minune și cine mă cunoaște, știe că eu mănânc zdravăn, nu mă joc cu chestiile astea. Prin urmare, dacă mi-e foame, fac scandal, dar aici chiar nu a fost cazul.

 


 

 

steak-veggies-boardDin farfuria cu aperitive am mâncat legumele, șunca și legumele din farfuriile vecinilor de masă. Vecinii fiind copiii mei, era limpede că nu vor mânca toate roșiile, bețigașele de morcovi sau salata verde. Am atentat și la chestiile mai șmechere – un soi de coșulet din ciocolată cu foie gras, din care am lins doar pateul și sushi cu somon și avocado. Nu se poate spune că m-am săturat, așa că am mâncat doar peștele și friptura, fără garnituri și am băut un pahar de vin roșu. Nu am mâncat pâine, evident, nici prăjituri, sărățele sau tort. În esență am părut doar o tipă fițoasă, dar care nu a plecat flămândă de la petrecere și nici nu a cerut meniu special.


 

1430451731204

Bucățile de tofu sunt din rețeta de aici.

La petrecerea de la București a fost mult mai simplu – prietena mea Eli îmi știe damblaua și a comandat mâncare special pentru mine – de fapt oamenii s-au străduit să respecte regulile fără gluten, fără lactate și mi-au dat o variantă care la un moment dat a trezit chiar interesul vecinilor de masă. Am fost singura persoană cu regim dintr-un grup de vreo 100 de oameni

Mă, dar mâncarea ta pare mai bună ca a noastră :))!

Și sincer, așa a și fost – păi nu am primit eu salată de vinete în loc de cea de legume cu maio? Am primit 🙂 Păi nu e cea mai bună salată din lume? Păi e 🙂 La felurile cu pește și fritură am primit legume la abur în loc de cartofi și orez cu diverse. Am sărit peste tort și am băut doar apă, fiind șofer.

unnamed-4Una peste alta – am mâncat absolut normal, nu am avut niciun fel de problemă și nici n-am deranjat prea tare. Nu s-a gătit special pentru mine și în ambele cazuri au fost găsite cu ușurință variante acceptabile și pentru dieta mea. Presupun că un grad sporit de dificultate este la ”fără lactate” pentru că ”fără gluten” nu pare să mai fie vreo problemă. Dar dacă nu ai acolo o bucățică de brânză, e destul de trist…

🙂

Despre cum și ce mănânc dacă se întâmplă să ies în oraș povestesc mai târziu. Trebuie să verificați listele de alergeni din meniuri dar chiar și-așa puteți constata că nu puteți mânca mai nimic din felurile ”oficiale”.

 

Imaginile sunt pentru inspirație și-s adunate, evident, de pe Pinterest. La petreceri am fost ocupată, nu mi-am pozat farfuriile :).