Mâncare

”Hero Food” – dieta paleo

paleo Ca un făcut, atunci când m-am îmbolnăvit, Internetul și televizorul mi-au adus sub nas tot felul de povești inspiraționale cu și despre oameni care au făcut lucruri să bată la fund boli debilitante, în loc să stea să jelească în zeama lor. Cu tipul ăsta, Seamus Mullen, întâlnirea a fost cam așa – căscând eu gura la Paprika, unde butonez deseori să găsesc ceva inspirație de gătit atunci când mă lasă imaginația, am dat peste emisiune lui Pete Evans, tipul care gătește exclusiv paleo. Formatul emisiunii e cu invitați, Pete și-a chemat și mama să îi arate cum transformă pastele bolognese în spaghete din zucchini și carne – adică old style cooking into paleo style. Așadar în emisiunea din ziua aceea avea invitat un tip tinerel, foarte arătos, care gătea ceva paleo, pește, curry, într-un vas de ceramică, suficiente date cât să-mi atragă atenția.

Bolnav de poliartrită reumatoidă

La 33 de ani Seamus Mullen a fost diagnosticat cu poliartrită reumatoidă – pentru tipul ăsta a început un ciclu teribil de dureri atroce, spital, investigații, s-a simțit apoi mai bine, apoi iar foarte rău, și a reluat ciclul de câteva ori. Între 2004 și 2007 a fost internat de 14 ori, povestește el, iar la o internare medicii i-au găsit în corp 36 de cheaguri de sânge, i-au golit plămânii și a stat pe aparate până și-a revenit. Toate astea până să fie diagnosticat corect. Asta s-a întâmplat abia în 2007.

Cum e reumatoida asta?

Nu este doar o durere insuportabilă în mâini. Este o durere generalizată, doar atât de tare încât nu te poți da jos din pat, ori dacă reușești să te târăști din pat, ajungi pe podea, pentru că nu te ține genunchiul sau șoldul. Pentru că este o boală inflamatorie sistemică nu se limitează la articulații – întreg corpul este afectat. Este ca și cum ai avea permanent o gripă urâtă, cu simptomele multiplicate de o sută de ori”.paleo

Din punct de vedere medical nu există vindecare. Pacienții primesc tot felul de medicamente care să aline durerea, să modifice traseul și manifestările bolii, să îmbunătățească, pe cât posibil, calitatea vieții pacientului.

Deși diagnosticul a căzut ca o condamnare la moarte, am știut că există o legătură între boală și felul cum mănânc. Nu degeaba am crescut la o fermă. Acolo nu te duci la restaurant. Acolo trebuie să gătești animalele pe care le sacrifici.

Abia când a ajuns la internat, copil fiind, a realizat cât de importantă era mâncarea naturală și cum i se păruse până atunci un dat la care toată lumea are acces. Well, not! Mâncarea la internat nu era chiar atât de bună, surpriză-surpriză. Ultimul an de facultate l-a petrecut ca exchange student în Spania într-o familie obsedată de mâncarea sănătoasă și acolo a gătit alături de exchange-mother caracatiță, calamari și creveți. După ce a terminat facultatea și după alți doi ani în Spania a lucrat în bucătăriile unor mari restaurante din Philadelphia, San Francisco și New York. În 2006 și-a deschis propriul restaurant de tapas Boqueria din New York iar în 2009 a devenit oarecum celebru în urma unui concurs tv The Next Iron Chef.


 

În toată acea perioadă a avut dureri teribile, povestește Seamus. A încercat să țină diete, nu a mers.

Credeam că dacă o să fac ceea ce părea bine pentru sănătatea mea – să beau sucuri de legume verzi, să mă odihnesc sau să mănânc selectiv – o să fie bine dar nu am obținut niciun fel de rezultate și atunci m-am întrebat de ce nu funcționează lucrurile astea cu regimul restrictiv?

mushrooms_crop_3157297cMedicul care a făcut legătura între simptome și boală a fost un oarecare Frank Lipman, specialist în boli inflamatorii, care a abordat lucrurile într-o manieră complexă, la care contribuie și dieta, dar și medicina alopată, fără să se limiteze la medicamente. La rându-i Lipman povestește că atunci când l-a cunoscut pe Mullen acesta era supraponderal și suferea de dureri cumplite. A fost convins că îl va putea trata de problemele autoimune prin corectarea dietei și optimizarea funcției gastrointestinale. Primul pas a fost să excludă hrana procesată, zahărul și glutenul. (ce surpriză 🙂 despre ce vorbeam aici). Unul dintre obiective a fost corectarea florei microbiene a instestinului – omul avea și paraziți și o infecție fungică – aici medicul a apelat la medicamente, în detrimentul preparatelor naturiste. Pe măsură ce inflamația intestinului se ameliora, dispăreau și simptomele poliartritei încet – încet.


 

chops_crop_3157289c

Dieta paleo

O altă schimbare în tratamentul pacientului a fost impunerea meselor la ore fixe – aproape o utopie pentru un chef care lucra 17-18 ore pe zi în restaurant. Și care, culmea, nu mânca niciodată ca lumea. Schimbarea a fost în felul următor: mic dejun la 7.00 (omletă cu avocado, spanac și brânză); prânzul la ora 13.00 (o salată); cina la ora 19.00 (carne sau pește). Important este să te așezi și să mănânci liniștit. Ha!

Pentru Mullen (și pentru mine, iaca) carnea și peștele sunt foarte importante – mai ales peștele bogat în Omega 3 (anșoa și sardine), precum și anumite brânzeturi europene, care conțin microorganisme benefice.


 

flatbread_crop_3157285c

Dacă te uiți cu atenție în cultura culinară a popoarelor, fiecare are un tip de hrană fermentată. Abia acum înțeleg cât este de importantă flora microbiană din intestin pentru sănătate, în general.

Mullen evită glutenul, dar nu crede că toată lumea trebuie să facă asta. Cel mai greu a fost să elimine zahărul, experiență pe care o descrie ca o dezintoxicare de droguri. În acest moment ia probiotice și un cocktail de vitamine, pe care îl schimbă periodic în funcție de cum arată analizele de sânge. Vitamina D este una dintre cele mai importante în cocktail – mulți oameni eu deficiență de D.

Ah, și partea cea mai frumoasă este că după ce a trecut prin imobilitate totală din cauza durerilor (povestește un episod îngrozitor în care a căzut în casă și a strigat ore în șir până când l-a auzit cineva și a fost dus la spital) – acum face sport și performanță. A finalizat una dintre cele mai dure curse de ciclism din lume – cursa de trei zile La Ruta de los Conquistadores în Costa Rica.


 

51AesNZTK1L._SX258_BO1,204,203,200_

Cam asta-i povestea cu Seamus Mullen, autorul ”Hero Food” (carte despre care voi povesti cât de curând).

Imaginile și sursa articolului pe www.telegraph.co.uk plus interviurile din alte publicații.


Seamus_3159896b