Mâncare

Legumele lui Matei (gluten free, desigur)

Cei care nu știu care este treaba cu gluten free își imaginează că suntem niște mâncători de frunze și-atât și, în general, niște ciudați aroganți care și-au găsit o modalitate să iasă în evidență cu orice preț. Spun asta pentru că am întâlnit genul acesta de priviri destul de des.

Desigur, nu din partea prietenilor mei apropiați care știu exact prin ce am trecut. Cea mai mare dovadă că mă iubesc oricum este că îmi mănâncă mâncare mea :), da, cea gluten free, dairy free și sugar free. Practic, aș putea da o petrecere gluten free și ei să nu simtă lipsa pastelor, a blatului de pizza sau a pâinii.

Garnitura asta simplă este astfel intitulată pentru că am avut surpriza să îi placă fiului prietenei mele. Puștiul are și el, ca toți ceilalți, likes & dislikes când vine vorba de mâncare. A mai primit aplauze la scenă deschisă în câteva rânduri așa că a devenit obsesiv de prezentă la noi pe masă. Măcar de-aș mai schimba ceva 🙂

Cum fac o garnitură gluten free

Se face foarte simplu din 3 cartofi dulci mărișori și un săculeț de verze de Bruxelles (cu cotorul tăiat, dacă-s prea lemnoase). Până aici nimic deosebit, deosebit e ce urmează, adică amestecul de mirodenii.

Cartofii și verzele le spăl și-atât. Cartofii nu se curăță de coajă, doar se taie wedges, se aruncă într-un castron mare unde se stropesc cu mierea diluată cu ulei, se amestecă bine, ca fiecare bucățică să aibă sos. Apoi se presară mirodeniile care se lipesc foarte bine de legumele îmbrăcate în sos și fac o crustă bună-bună.

gluten free veggies

Legumele lui Matei (gluten free)

Amestecul de mirodenii

  • 2 lingurițe de boia afumată
  • 1 linguriță de boia dulce
  • 1 linguriță de sare de mare
  • 1 linguriță de turmeric
  • 1 linguriță de ceapă deshidratată (sau usturoi granulat, și mai bine)
  • 1 lingură de miere
  • două-trei gâturi de ulei de măsline
gluten free dairy free veggies

Legumele lui Matei (gluten free)

Stau la cuptor 20 de minute la 200 de grade.

Am mai încercat tot felul de garnituri, ca să scap de eterna conopidă fiartă și destul de bleah. Câteva aici.