Mâncare

Pâine cu semințe de chia fără gluten

Despre amorul cu semințele de chia am mai povestit când cu budinca la borcan cu zmeură deasupra. Dar cu amorul pentru pâine ce ne facem? Asta e buba atunci când mănânci fără gluten și ești obișnuit să ai alături pâinică – e, acum nu mai ai pâinică, decât dacă îți faci singur și dacă renunți definitiv la ideea că pâinea trebuie să arate și să aibă un gust de … pâine.

Pâinea fără gluten, inutil să o mai spun și aici, că o să tot povestesc despre epopeea mea cu pâinea, nu e pâine, de regulă, că îi lipsește fix the fluffy-atorul, adică glutenul, care face treaba elastică și moale și pufoasă. Mă rog, se înțelege și se știe deja foarte bine cât de tare îmi lipsește pâinea normală.

Apoi, de cele mai mult ori, nu trebuie să o frămânți, că n-ai ce gluten să activezi. Cum zice Internetul mare ”more like a batter, than a dough” (adică mai degrabă o torni în tavă și nu o pui cu mâna). Să ne gândim, deci, la pâine ca la un checuleț ne-dulce. Odată depășită această barieră care este doar în capul omului, să facem niște pâine cu chia.

Rețeta este foarte simplă și rapidă. Am zis checuleț, da?

paine cu chia

Ingrediente gluten free:

  • 6 ouă
  • 1/2 cup ulei de cocos topit
  • 1-2 linguri de miere *absolut opțional, eu nu am pus dulce
  • 1/2 lingură de oțet de mere *eu îl fac de ceva vreme în casă
  • 2 linguri de semințe de chia
  • 1/2 linguriță de sare roz de Himalaya
  • 1/3 cup făină de cocos
  • 2 linguri de făină de migdale
  • 1 linguriță de praf de copt

gluten free

Ce urmează nu este deloc complicat – trebuie doar să înmuiați semințele de chia într-o lingură de apă timp de vreo 10 minute. Se amestecă toate bine bine și se coace ca un chec la 175 de grade vreo 30 de minute.

gluten freeȘi-am mâncat-o. Pe toată. Cu prosciutto și icre negre, ca de sărbătoare.

Ar mai fi câteva chestii de spus despre coptul fără gluten – o să tot repet că pâinea nu-i pâine, dar mie deja nu mi se mai pare nimic deosebit, m-am obișnuit, gustul s-a obișnuit, doar că din când în când mi-e poftă de niște gluten :).