Mâncare

Prăjitură din tapioca (totally gluten free)

Echivalentul gluten free al unui pandișpan la fel de bine crescut ca varianta cu făină, dar care scârțâie ușor între dinți din cauza amidonului, căci, da, făina de tapioca este un amidon. Altfel, remarcabilă treabă, l-am tăiat wedges dar poate fi folosit și ca blat de tort, dacă îl tăiem pe jumătate după ce l-am copt într-o formă rotundă.

De fapt, dacă mă gândesc bine, torturi încă nu am făcut. Trebuie să meșteresc la baterea unei creme din unt de cocos și acolo nu m-am încumetat încă.

Pe domnișorul de mai jos l-am mâncat cu dulceață fără zahăr, strat subțire, desigur și niște zmeură rămasă de la brownies.

tapioca bread-2


 

Ingrediente gluten free:

  • 220 grame de zahăr de cocos
  • 150 de grame de făină de tapioca
  • 6 ouă mari
  • coaja rasă de la o lămâie mare
  • măcar două linguri de suc de lămâie, de la cea deja rasă

tapioca bread-4

Se face la fel ca un pandișpan simplu, adică se bat ouăle teribil cu zahărul până crește compoziția la dublu. Aș estima 10 minute de mixer cel puțin. Apoi se adaugă tapioca cernută ca să fie fără cocoloașe.

prajitura gluten free


tapioca bread

Minunata se coace la 175 de grade Celsius pe mijlocul cuptorului într-o tavă de silicon rotundă.

În general copturile astea le fac în tăvi de sticlă sau de silicon. De când am început să le fac la început m-am luat după pozele din rețetele pe care le-am adaptat, apoi m-am trezit că de fapt are sens să folosești genul ăsta de vase. Nu se lipesc pâinile sau prăjiturile, în variantele gluten free, care oricum nu se comportă ca cele normale.

Pe cele mai bune și ieftine le-am găsit la Ikea, au și dimensiunile potrivite. De pildă, pâinea de porumb se coace cel mai bine în tăvița pătrată de sticlă, dimensiune medie. Nu trebuie să modifici nicicum cantitățile și oricum până nu dibuiți exact cum se comportă făinurile cele noi, nici nu recomand să modificați vreo cantitate.

Am stricat multe și am aruncat la fel de multe copturi până când au început să-mi iasă cum trebuie. Că n-am mâncat mai nimic în ziua aia, asta a fost, dar ingredientele nu sunt ieftine deloc. Și doamne-ferește să stricați ceva cu făină de migdale. 🙂

P.S. O selecție destul de simpatică de prăjituri aici.