Mâncare

Pâine din făină de porumb (gluten free)

Lucrul care mi-a lipsit cel mai mult în primele săptămâni de regim gluten free, dairy free, sugar free nu a fost, cum s-ar putea crede, ciocolata. Aș fi dat orice (aproape orice, nu și primul sau al doilea născut, totuși) pentru o bucățică de pâine pufoasă, gumoasă, cu gust și miros dulceag de drojdie de bere, cu cojiță crocantă și miez elastic. Gluten free, no elastic for me.

paine porumb

Pâinea fără gluten este o pâine cărămidă. Toată cultura noastră a pâinii fluffy e demolată într-o clipă de o cărămidă de… ceva, nicidecum pufoasă, cu un gust, să zicem… dubios, nu rău, dar nu de pâine. Adio sandwich-uri așa cum le știam, de fapt, adio viață așa cum o știam. Unele chiar scârțâie, dacă au mult amidon, cum ar fi asta, cu tapioca.

De pâine am suferit, nu de dulce. Știam din toată literatura de specialitate că pâinea fără gluten nu va fi niciodată așa cum ne imaginăm noi că trebuie să fie pâinea și că niciun amestec, oricât de savant, nu va reproduce icky sticky proteina gluten care, unora dintre noi, ne face atât de rău.

Singura soluție este să ne imaginăm pâinea altfel – cum ar fi un chec dens, cu gust de porumb, cu o textură destul de fină, care se poate tăia felii și mânca cu gem fără zahăr.

Ingrediente gluten free:

  • 300g de făină de porumb
  • 140g mix de făină fără gluten
  • 10g praf de copt
  • 70g ulei de cocos
  • 1 lingură de miere
  • 450ml lapte de cocos
  • 2 lingurițe de oțet de mere
  • 1/2 linguriță de sare de Himalaya

Se coace la 170 de grade Celsius cam 30 de minute.

paine porumb

Mulțumirile merg către prietena mea Laura de la Mothers care mi-a montat filmul și m-a încurajat să fac blogul. Probabil s-a săturat să fie singura ”victimă” a felului în care gătesc mai nou :). Fiul ei este fan declarat al legumelor care îi și poartă numele.