Rețete

Pâine felii gluten free cu psyllium

Așa cum am mai scris, aventura gluten free m-a zăpăcit cel maisolaris-tarate-de-psyllium-100gr-16758 tare la capitolul pâine. Am făcut una de mei, una
din făină de porumb și am mai făcut-o și pe cea cu tărâțe de psyllium. Evident, dacă nu era să găsesc rețeta prin blogurile mele culinare, nici n-aș fi știut ce-i cu tărâțele astea. Adică tărâțe, să fim serioși, nu-s ca și cum sunt niște curmale dulci și zemoase (astea-s primele produse pe care le pun în coș la DM. Cred că par ușor disperată, dar mai bune și fără rehidratări și prostii nu cred că am găsit. Și pun gheara pe 3-4 punguțe la fiecare vizită pe-acolo). Am luat psyllium de la Solaris.

Așadar, tărâțele de psyllium (fără gluten)

Au fibre solubile, care ajută la reducerea colesterolului, ajută la tranzit sau dimpotrivă, dacă apar tulburări digestive. Se recomandă în dieta pentru colon iritabil, hemoroizi și alte probleme intestinale. În general sunt utilizate în scop laxativ (se asociază cu multe lichide). Legat de chestiunea digestivă, tărâțele de psyllium sunt singurele care nu produc flatulență excesivă, se zice.gluten free

 

Literatura de specialitate recomandă însă prudență – adică să nu mâncăm tărâța asta cu găleata, doar pentru că produce senzație de sațietate și da, vrem să fim mai suple și să nu mâncăm foarte mult, în consecință. Not! Trebuie să existe un echilibru în toate privințele și nu recomandă nimeni excesul.

Am făcut o pâine care mi-a plăcut și dacă aș fi avut prăjitor, cred că feliile erau și mai apetisante (ori am prăjitor, dar nu știu unde l-am pus, de când nu mai mănânc pâine)


 

gluten freeIngrediente fără gluten

  • 6 ouă (aș încerca și cu 5, să scap de gustul de omletă)
  • 6 linguri de psyllium
  • 3/4 cups apă caldă
  • 1 1/2 linguriță de praf de copt
  • 60 de grame de făină de cocos
  • 30 de grame de făină de mei
  • 30 de grame de făină de orez
  • 1/2 cup ulei de măsline (mi s-a părut cam mult ulei, eu aș zice mai puțin, chiar până la jumătate din cantitate)
  • 1/4 cup ulei de cocos
  • 1 linguriță de sare de mare

Conversii în grame și ml aici.

Singura șmecherie este să hidratați tărâțele cu apa caldă pentru pâinica asta gluten free. Apoi întreaga compoziție să fie lăsată să stea măcar un sfert de oră – făina de cocos are nevoie de timp să se hidrateze și doar așa știți ce consistență are compoziția finală.

Aș mai pune acolo ulei de cocos dezodorizat – cel cu miros specific e prea puternic, ori mănânc eu prea mult cocos, ori chiar era prea puternic. Și tot așa, în loc de ulei de măsline aș pune unul fără gust. Se coace la 175 de grade 40-45 de minute și crește frumos, se poate tăia felii. Cantitatea am pus-o într-o tavă de chec, a ieșit o pâine mică.