Mâncare

Pekin duck full #paleo #gluten free

Cât de des faceți friptură de rață? Să recunoaștem, noi orășenii nu prea alegem rața în locul altei păsări. Sunt convinsă că la țară se întâmplă mai des și sunt rețete cât cuprinde. Eu nu știam să fac nimic cu rața, dar chiar am vrut să încerc ceva nou. Pe lângă faptul că am găsit rață proaspătă la Lidl și mi s-a părut tocmai potrivită pentru o friptură de duminică, am și văzut pe Paprika cum se prepară ea, rața, chinese style. Normal că m-a fermecat rumeneala și ceea ce presupuneam eu să fie gustul exotic. Până când mi-am luat inima în dinți și am făcut o rață întreagă uite-așa. Și a ieșit exact cum o voiam și a fost exact la fel de bună pe cât credeam că va fi.

Mai întâi am pregătit ingredientele și o oală mare, în care să încapă rața cu totul, să poată fi acoperită cu lichidul în care va fi fiartă (pentru început).

Ingrediente paleo #gluten free

  • O rață întreagă găsiți la Lidl (refrigerată, eviscerată)
  • 3 frunze de dafin
  • 6 căței de usturoi
  • 5 felii de rădăcină de ghimbir
  • o coajă de portocală tăiată fâșii
  • o lingură de miere
  • 2 linguri de sos de soia dark
  • 50 ml de sos de soia light
  • 6 cuișoare
  • 12 boabe de piper negru
  • o lingură de zahăr brun
  • o lingură de ulei
  • 3 linguri de oțet de orez
  • 100 ml de vin alb
  • 750 ml apă

pekin duck gluten free

Rețeta asta gluten free e în doi pași.

  1. Mai întâi se fierbe rața în oala cea mare – se pun toate ingredientele (fără ulei) și amestecate cu apă se acoperă pasărea întreagă. Se fierbe la foc mic cam o oră și jumătate.
  2. Rața fiartă se pune în tava de friptură și se unge cu ulei și o lingură de miere și se coace încă vreo oră la foc mediu, fără să se ardă.

Între cei doi pași rața se agață și se usucă cu sosul de soia și toate mirodeniile îmbibate în piele, așa se face pielea crocantă. În restaurante stă agățată la aer câteva ore bune. Apoi, băgată la cuptor se rumenește și astfel coaja se face crocantă-crocantă.

Rețeta e aici – cel puțin una dintre variante.

pekin duck-2

Poza de mai jos este tot rață, dar piept la tigaie, care se face într-un anume fel, adică cu pielea în jos și se pune în tigaia rece. O metodă foarte simpatică de făcut piept la tigaie, care se face în 10 minute max. Se taie excelent în felii și este una dintre cele mai rapide cine, cu un buchet de broccoli la abur alături. Sos de soia, oțet balsamic, sare de mare și cam atât. Important este ca toate ingredientele să fie fără gluten (sosul de soia trebuie verificat la etichetă).

pekin duck