Mâncare

Reset diet sau Whole30 (aproape paleo)

Este un articol promis de ceva vreme, dar cum documentarea și așezarea ideilor îmi ia ceva timp – bașca perioade în care am de lucru ”ca la balamuc” și mă simt uneori și foarte rău – toate astea mă fac să mai întârzii cu scrisul. Să ii spunem, așadar Whole30, ca la carte.

whole30iswf-w1800

O dietă cu pro-uri și contra, spun nutriționiștii

Dacă ar fi să începem cum începe majoritatea – cu încărcări repetate de a pierde în greutate. Cred că nu este om/femeie care să nu fi încercat măcar o dată în viață să slăbească sau să se îngrașe (că nu suntem niciodată mulțumiți cu ce avem). Dieta asta, de resetare a metabolismului, Whole30, este una dintre cele mai la modă. În esență, 30 de zile omul se hrănește bine și sănătos, eliminând complet alimentele procesate, lactatele, zahărul, cerealele și anumite legume cu mult amidon. Prin eliminarea acestor alimente ajutăm organismul să-și recapete un ritm normal, sănătos, se reduce inflamația sistemică și ne ajutăm pe noi înșine să descoperim în ce mod ne influențează cu adevărat hrana. Asta-i o reproducere din memorie a definiției găsite chiar pe site-ul care promovează Whole30.

Cum funcționează și de ce ar fi mai bună decât alte diete?

diet gluten paleo

Linda Bartholomay, nutriționist la  Sanford Health’s Diabetes Education and Outpatient Nutrition Therapy, spune că există și avantaje, dar și dezavantaje ale acestei diete (ca să aduc și eu în discuție opinie de specialist, că noi aici suntem doar cititori avizi de info de tip medical).

Majoritatea dietelor, cum este și Whole30, elimină carbohidrații din alimentație și se concentrează pe un aport ridicat de proteine. Cel mai probabil se pierde în greutate, spune doamna, pentru că dieta este destul de restrictivă în raport cu grupele de alimente, cam ca o dietă vegană sau vegetariană.

Orice dietă care te obligă să consumi alimente naturale și nu procesate, te va ajuta să slăbești.

Prin urmare, principalul beneficiu este că dispar din viața noastră meniurile de la fast-food și băuturile cu o tonă de zahăr. Odată cu restricțiile impuse anumitor categorii de alimente, cel mai probabil reduci și din calorii, și, în consecință, ai șanse să slăbești.

Deși eliminarea anumitor grupe de alimente poate fi un lucru bun, uneori poți să faci mai mult rău decât bine fără lactate, cereale integrale și fasole sau năut.

Eliminarea lactatelor, de pildă, înseamnă că trebuie să cauți calciu și vitamina D din alte surse. Deși se găsesc în broccoli sau spanac, specialiștii spun că n-au văzut încă un om să își ia întregul necesar doar din frunze. Nu știu, eu nu mănânc lactate din alte motive, dar pentru mine beneficiile sunt mai mari decât riscul de a nu avea calciu și D suficiente, așa că… mă rog, e o decizie personală.

diet gluten paleo

Ce-i cu dieta asta, până la urmă?

Dacă ți-ar spune cineva că în 30 de zile crești nivelul de energie, dormi ca un prunc, nu mai poftești la dulce, ai un ten minunat și pierzi în greutate, ai mai avea orice altă întrebare în afară de ”eu când și de unde încep dieta”?

Whole30 a fost concepută în 2009 de Dallas și Melissa Hartwig – cu convingerea că dacă elimini din alimentație tot ceea ce îți agravează starea de sănătate îți vei da voie să te vindeci de inflamații, dai un reset echilibrului hormonal (de aici și treaba cu resetarea) și mai și depășești o relație proastă pe care se presupune că o ai cu mâncarea nesănătoasă. Seamănă al naibii de mult cu dieta paleo (cu care cochetez eu) dar există o diferență foarte importantă – nu-ți dă loc de întors sau spațiu de manevră, trebuie să o respecți întocmai și tot timpul.

Ce să NU mănânci

• niciun fel de zahăr (inclusiv miere sau sirop de arțat)

• Alcohol

• Boabe (fasole, soia și, din păcate, unt de arahide)

• orice fel de cereale, chiar și fără gluten

• orice fel de lactate

Pare restrictiv, dar după 30 de zile, odată cu beneficiile pe care se spune că le vezi, poți reintroduce alimente și testa ce îți face bine și ce nu. A, și nu te întorci la McDo, totuși 🙂

Whole30-Before-and-After

Las mai jos o listă de link-uri unde sunt informații despre reset, inclusiv before & after pics și variante.

http://www.healthline.com/health-news/whole30-latest-social-media-diet-craze

http://www.businessinsider.com/whole-30-before-and-after-photos-2016-5

http://www.attn.com/stories/7960/truth-about-whole-30-diet

Imaginile sunt de pe Pinterest.