Mâncare

Tartă cu ananas – gluten free

tarta ananas-2

Experimentul gluten free tartă cu ananas l-am făcut în iarnă, când am avut o grămadă de fructe prin casă și nu mai pridideam cu ele. Mie nu-mi prea place să mănânc exotice aduse pe vapor, dar altă șansă să le mănânc la ele în habitat nu prea am în acest moment, așa că mă mulțumesc cu ce găsesc.

Mi-e așa de neplăcut să curăț un ananas că de obicei îl las până când e aproape prea târziu – pentru el, dar și pentru mine. Aveam, așadar un ananas care era pe punctul să fie trecut și trebuia mâncat rapido. L-am curățat în silă și l-am tăiat felii (nu era prea mare) și am tapetat o formă rotundă de silicon cu feliile în cauză. Am pus și un pic de ulei de cocos și zahăr de cocos, un firicel. Am dat ananasul la cuptor 20 de minute la 175 de grade să se înmoaie și să facă un pic de caramel. După ce s-a răcit am turnat deasupra compoziția pe care o fac de obicei pentru brioșe cu cocos, cantitate dublă, ca să iasă un soi de pandișpan.

Ingredientele fără gluten (x 2 dacă aveți o formă mai mare)

  • 1/2 cup făină de cocos
  • 1/8 linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de praf de copt
  • 1/2 cup zahăr de cocos sau îndulcitor
  • 1/2 cup ulei de cocos topit
  • 1/2 linguriță de extract de vanilie
  • 3 ouă

Se coace la 175 de grade, normal, ca orice pandișpan, vreo 30 de minute și se lasă la răcit. După ce se răstoarnă, arată după cum se vede.

Eu cred că se poate face cu orice fel de fructe, dar condiția este să le înmuiați/caramelizați un pic înainte pentru că au timp de coacere diferit față de aluat, care se face mai repede. La mere aș adăuga, de pildă, un pic de nucșoară și scorțișoară, poate chiar niște nuci mărunțite :).

Și-acum o să mă întrebați de cups și alte măsurători. Vă spun așa: e o cană gradată la Lidl, una la Ikea. Dacă vreți musai în grame sau ml aici e un loc unde se face conversia. Eu m-am obișnuit atât de mult cu măsurătorile americane că deja mi se pare tare complicat să țin minte grame și altele.